Bestillinger sendes ut ukentlig.

Lage MANDALA


Å lage mandalaer sammen med barna er en morsom og kreativ måte å hedre naturen på, og det er fint å lage gode tradisjoner sammen ved for eksempel å markere vår- og høstjevndøgn med en natur-mandala.
Sånn tar vi del i og omfavner sesongenes endringer, og lærer om naturens rytmer i livet.
Mandala er en geometrisk form og betyr "sirkel" på sanskrit.
I hinduismen og buddhismen er de et symbol som representerer universet og livet- ved at det viser at alt henger sammen ved den sirkulære strukturen, med et symmetrisk mønster som stråler ut fra sentrum.
Mandala
Det ikke er noen riktig eller feil måte å lage mandalaer på- annet enn at det skal følge det sirkulære og symmetriske, her er det bare fantasien som setter grenser.
Engasjer barna til å lage sine egne, eller lag en sammen. 

HVORFOR LAGE MANDALA MED BARNA:

    • en meningsfull aktivitet.  når man skaper et mandala-symbol med ting som finnes i naturen, anerkjenner det vår forbindelse til jorden og alt som er skapt av den.
    • en kreativ og morsom aktivitet. det å skape noe sammen er morsomt og givende. Hver mandala er unik og spesiell- og har et eget uttrykk som gjenspeiler det enkelte barnet. 
    • alt henger sammen. den sirkulære utformingen i mandalaer er en fin på minnelse om at alt henger sammen og at livet er kontinuerlig. 
    • tankefullt. å skape mandalaer er en veldig beroligende og avslappende aktivitet. Man blir sentrert og fokusert på den kreative prosessen og får øvd problemløsning og fokus- det hjelper oss å bremse ned og vise takknemlighet for jorden vår. 
    • ferdigheter. Det er mange ferdigheter involvert i å lage mandalaer, som regning i praksis med brøk, måling, radius, omkrets, diameter og symmetri. Barnets ordforråd utvikles, og finmotorikken øves.
    • naturlige mønstre. her har vi muligheten til å observere naturlige mønstre og rytmer. Mandala-mønster finnes i edderkoppnett, øyet, kongler, blomster, skjell, frukt, snøfnugg og mye mer! Og årstider, tidevann, månefaser, liv og død representerer syklusene og rytmene i naturen. 
Start med innsamling. Sammen med barnet- det er det morsomste, eller gjør klart på forhånd.
Inne kan du bruke ting du har i skuffer og skap. Bønner, mandler, helt krydder, fyrstikker. Noe du har nok av. Vi har alltid samlinger av skjell, steiner og kastanjer liggende i kurver til forskjellige aktiviteter med barna.
Grapat har også noen nydelige sett små figurer i tre, laget til mandala. 
Ute er det uendelig av muligheter! Ta med en kurv på tur. Finn gjerne det som passer årstiden.
Sank for eksempel kongler, steiner- gjerne i forskjellige størrelser og farger, blader, blomster, frø, bær, pinner, skjell, fjær, kastanjer, og mose.
Turen ut blir helt ny på denne måten. Barna (og vi voksne) ser naturen på en helt annen måte. Vi blir oppmerksomme på former og farger rundt oss, detaljer vi kanskje ikke ville sett ellers. 
mandala kastanje
Sorter gjerne etter størrelse, materiale eller farge- og tenk på disse når dere skaper kunstverket. Og så er det bare å sette i gang. Enten der ute på stranden eller i skogen- min favoritt, eller lag mandalaen innendørs.
Start gjerne i midten. Så er det bare å slippe fantasien og kreativiteten løs. Jobb dere utover i et symmetrisk, repeterende mønster.
Dere kan gjerne legge ut steiner, pinner eller blomster rundt sirkelen for å peke ut himmelretningene. Eller lage en sirkel av pinner eller steiner og fylle mandalaen.
Jeg anbefaler dere å ta en kikk på nett etter inspirasjon. Søk som "nature mandala" eller "land art" på Instagram og Pinterest er en glede! 

 

 

 

 


Legg igjen en kommentar